top of page

Kopyalanmış Adam

  • burcuyalcinsoy
  • 10 Şub
  • 1 dakikada okunur

Her şeyin bir kuralı var mıdır? Mesela yazı yazmanın?

Noktalama işaretlerini kullanmadan yazsak nasıl olur? Mesela noktalama işareti olarak sadece virgül kullanarak kocaman bir kitap yazsak? Hatta virgülden sonraki harfi büyük harfle başlatsak. Kuralları yerle yeksan etsek? :)


Saramago kopyalanmış adam kitabını böyle yazmış ve ortaya çok özgün bir eser çıkmış. (Acaba soru işaretini yazılarında çok kullanan bende mi sorun var? :) )


Kabul ediyorum, kitabı okuması zor, bazı yerleri birkaç kere okudum ama o kadar güzel bir hikaye ki, kitabı ne olursa olsun okumak zorunda kalıyorsunuz. Bazı satırlar öyle derin ki okurken de not almadan, uzun uzun düşünmeden geçemiyorsunuz.


Her zaman, her şeyin bir matematiği olduğuna inanıyordum ta ki Saramagonun yazım şeklini görene kadar, kim bilir belki de sanatta matematik düzeni farklı işliyordur, özgünlük büyük kalıyordur matematikten... :) Özgün olmak böyle bir şey belki de kuralsızlıktan çıkıyordur... Kitapta da Saramago kaosun, çözülmesi gereken bir düzen olduğundan bahsediyor. Belki de yazarken bir kaos oluşturup bizim o düzeni çözmemizi istiyor. :)


Kitap yazım şekli ile ilgimi çektiği kadar, sağduyunun kitapta bir karakter olması ve içindeki o efsane cümlelerle de ilgimi çekti ve beni düşündürdü. Sizde sürekli hayatta kaos çözenlerdenseniz, bir kaos daha çözmek için kitabı tavsiye ederim. :)


"Tüm sorun, insanların kendilerine hiç sorulmamasına rağmen tavsiyelerde bulunmaya can atması"

"Günümüzde gerçeklik olarak adlandırdığımız kavram geçmişte hayal gücüdür"

"İnsanları uyandırmak için makinaların üretildiği bir dünyada, hiç kimsenin bir başkasının tıpatıp aynısı olmadığını herkes bilir"

"Güzel sessizlikler gırtlaklarda sıkışıp kalmış sözcüklerdir"

"En önemli icatlar, ne yaptıklarının farkında olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir"

"Öğretmenlerin bilgi ağaçlarını veya çalılıklarını genelde verimliden ziyade, kısır topraklara dikmek gibi müthiş zor işleri vardır"





 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page